Edelstenen en Mineralen

              

                       
(Half)Edelstenen en mineralen

(Half)Edelstenen en mineralen werden door heel de geschiedenis van de mensheid gebruikt en gedragen om hun schoonheid maar ook vooral om de geneeskrachtige werking.
Je kunt stenen als hanger dragen, als knuffelsteen in je broekzak, of in je buurt neerleggen om naar te kijken en vast te houden. Ruwe kristallen zijn prachtig om als sierstuk neer te zetten en ze zuiveren meteen de ruimte en geven energie.

Hoe werkt het
Alles op aarde heeft een trilling, wij mensen hebben trillingen, een boom, een dier en ook edelstenen.
De trillingen van edelstenen komen overeen met die van ons. Als er iets bij ons niet goed werkt, je hebt bv. maagpijn, dan is die (plaatselijke) trilling verzwakt. Als je op dat moment een edelsteen neemt met de gewenste trilling dan neemt het lichaam die over waardoor de maagpijn kan oplossen.
Tegenwoordig is dit door meetapparatuur te zien, vroeger geloofden de mensen in wat ze voelden en meemaakten.

De keuze van een edelsteen

Je kunt een steen kiezen op basis van kleur en bijbehorend chakra, omschrijving van klacht of werking of bijvoorbeeld op basis van sterrenbeeld of geboortemaand.
Maar eigenlijk kun je beter afgaan op je intuïtie of gevoel. Welke edelsteen "voelt" goed? Welke edelsteen vind ik het mooiste of spreekt mij het meeste aan? Goed naar onze eigen zintuigen en ons gevoel luisteren is de beste methode om edelstenen te vinden die op dat moment bij ons passen.

Reinigen en opladen van de edelsteen

Een steen die gedragen, gebruikt of gekocht is heeft vervuilde energie opgenomen en moet gereinigd worden.
Hier zijn diverse methodes voor, kies de methode die je aanspreekt of ga op je intuïtie af.
Een steen die verkleurt, barst of zelfs kwijt raakt, heeft zijn werk gedaan en mag vervangen worden.

Reinigen kan door:
- door Reiki te geven
- onder koud stromend water houden, het beste is een stromend bergbeekje maar omdat we die niet allemaal voorhanden hebben is een kraan ook prima.
- in een glazen schaaltje water leggen, er komen belletjes uit de steen, blijf het water verversen tot de steen uitgebubbeld is. let op; niet alle stenen kunnen tegen water! bv. seleniet en woestijnroos.
- in een schaaltje met kleine hematiet steentjes leggen.
- bij een stuk bergkristal of nog beter bij seleniet leggen
- in de aarde begraven, markeer de plaats en doe de stenen eventueel in een katoenen zakje, ze kunnen in de grond kwijt raken
- beroken met wierook of salie,
- door een kaarsvlam halen, hierbij kan een steen ook onherstelbaar beschadigd raken
Voor alle methodes geldt je eigen gevoel als tijdsduur. Al zal een steen in de grond gerust een paar dagen kunnen blijven liggen maar hou je een steen maar een paar minuten onder de kraan..

Opladen doe je door:
- Reiki te geven
- in de zon te leggen, pas op met stenen die kunnen verkleuren zoals rozenkwarts, leg deze zonodig onder een kaasdoek
- in de volle maan leggen
- bij een stuk bergkristal of seleniet leggen

Edelsteenwater

Om optimaal gebruik te maken van de helende werking van de edelstenen kan edelsteen water gedronken worden of mee gedept worden.
Leg de gewenste stenen in een glas of glazen kan, vul mel (liefst gezuiverd) water en laat 30 minuten tot 24 uur trekken.
Schenk uit in ander glas en laat altijd een bodempje water in de fles staan, vul het steeds weer aan met water. Ga van je gevoel uit hoelang je met een setje stenen doet, dit kan wel een half jaar zijn!

Giftige stenen nooit direct in het water leggen!
giftig
zijn bv Azuriet, Malachiet, Citroenchrysopraas, Violette Fluoriet. En Steenzout lost op.

Bergkristalwater verbetert de smaak, vitaliseert. Ook goed voor bloemen en planten.
Hooikoortswater: aquamarijn, bergkristal en citrien
Afslankwater: jaspis, magnesiet en bergkristal
Slaapwater: fluoride, amethist, rozenkwarts, calciet

 Bij alles geldt: behandel een steen met respect, liefde en gezond verstand!


Amethist: Geeft kalmte en evenwicht, innerlijke rust tegen migraine en hoofdpijn, tegen verslavingen, slapeloosheid.


Amazoniet:
Tegen eczeem en steenpuisten. Goed bij stress en spanningen, oogklachten. Lost emotionele problemen op. Sterkt de zenuwen.


Agaat (Botswana):
Helpt tegen epilepsie, koorts haaruitval, hoge bloeddruk, oogklachten, oorsuizingen. Sterkt het hart, gehoor. Geeft moed en een goede nachtrust.


Agaat:
Helpt tegen allerlei soorten pijn en doofheid.
Heeft een kalmerende werking. Sterkt het hart.

Apatiet:
Voor healing en vergroten van kennis.
Doet helder zien. Tegen mentale verwarring. Openheid.


Aquamarijn:
Tegen voorhoofdholte ontsteking, tranende ogen, allergieen. Sterkt de lever en maag.
Goed voor de slijmvliezen, schildklier. Maakt de geest helder en bevorderd de paranormale vermogens.


Aventurijn:
Bevordert de groei, zowel lichamelijk als geestelijk. Geeft rust en zelfbeheersing.
Helpt tegen jeuk, eczeem en alle andere huidaandoeningen.


Barnsteen:
Helpt bij angsten en fobie, depressie, zware vermoeidheid, hysterie, astma, reuma en infecties. Geneest en beschermd de luchtwegen, schildklier. Weert boze blik.


Bergkristal: Regelt je energie huishouding. Overwint angst. Tegen aardstralen, menstruatiestoornissen, diaree, buikkramp, depressie. Bevorderd de balans en concentratie.


Blauwe Calciet:
Stimuleert het uiten van gevoelens. Maakt tactvol in het uiten. Geeft rust.
Helpt tegen het stotteren. Heelt de stem bij heesheid.


Groene Calciet:
Helpt oude vastzittende patronen los te laten. Harmoniseert wisselde stemmingen. Helpt bij beslissingen nemen in gevoelszaken. Goed voor hart en zenuwstelsel.


Oranje Calciet:
Geeft warmte en straalt positiviteit uit, helpt alles wat somber is op te vrolijken.Helpt bij ziekte, verdriet eenzaamheid. Versnelt het genezingsproces.


Carneool:
Geeft ondernemingslust en levensmoed.
Helpt tegen krampen, reuma, koorts, infectie, suikerziekte, zenuwpijn, te lage bloeddruk, bloedvergiftiging. koppigheid. Geeft warmte en positiviteit.


Chalcedoon:
Deze steen beschermt tegen beroerte en vergiftiging. Helpt wonden sneller genezen. Helpt bij depressie. Troost. Maakt rustig na overspanning.


Chrysocolla:
Bevordert vriendelijkheid en tolerantie. Goed tegen rugpijn, astma, krampen, epilepsie, keelpijn en depressies. Geeft vertrouwen. Helpt ervaringen verwerken en uiten. Brengt de emoties in evenwicht.


Chysopraas:
Normaliseert de bloeddruk.
Sterkt de ogen en het hart. Maakt praktisch en evenwichtig. Tegen bloeding en onrust. Vergemakkelijkt de bevalling.Citrien:
Maakt vrolijk en is goed tegen vermoeidheid. Versterkt het zelfvertrouwen. Werkt vitaliserend voor lichaam en geest. Helpt bij geestelijke inspanning, examen.
Bevordert de positieve uitstraling.


Fluoriet: Geeft concentratie, verheffing van de geest en sterkt het verstand. Bevordert het creatief denken. Geeft kalmering van het zenuwstelsel.


Goudtopaas:
Versterkt en verscherpt het verstand.
Helpt tegen uitputting, hart en vaatziekten, spataderen. Stimuleert de bloedsomloop en de alvleesklier.
Sterkt de lever. Is smaak opwekkend.
Versterkt de levenskracht en bevordert de groei.


Granaat:
Versterkt de wilskracht en doorzettingsvermogen. Geeft troost bij depressie en sterkt het hart (hartkloppingen) Helpt tegen besmetting. Versterkt het ego.

(Deze steen is niet geschikt voor driftige of gejaagde mensen.)


Heliotroop:
Troost bij tegenslag. Geeft moed, opmerkingsgave. Bevordert onzelfzuchtigheid. Tegen aambeien, maag en darmklachten, neusbloeding, blaasontsteking, tandvleesbloeding. Sterkt de blaas. Bevordert de bevalling.


Hematiet:
Bevordert een rustige slaap en geeft moed.
Helpt bij bloedarmoede, lichamelijke zwakte, kuitkramp, griep, eetstoornissen, vermoeidheid en tegen bloedingen.


Jade:
Geeft wijsheid, rechtvaardigheid, moed, liefdadigheid, bescheidenheid. Sterkt de nieren, blaas ogen. Goed tegen reuma, maagklachten, ontstekingen. Bevordert de spijsvertering.


Jaspis (rood): Helpt tegen blaasontsteking, maag-lever en nierkwalen, epilepsie, zwangerschapsbraken. Beschermd tegen een beroerte. Sterkt de blaas en de reuk. Helpt bij anorexia nervosa en boulimie.


Labradoriet:
Tegen ontkalking, hoge bloeddruk, opvliegers. Geeft zelfvertrouwen en realiteitszin. Heelt na ziekte. Beschermt tegen invloeden van buitenaf. Aura heler en afsluiter. Helpt bij oververmoeidheid en slapeloosheid.


Katoog:
Opent het derde oog en bevordert het helderzien en helderweten. Werkt verwarmend. Tegen astma, darmkrampen, oogziekten. Versterkt de luchtwegen. Beschermd tegen de boze blik.


Lapis Lazuli:
Deze steen is een vriendschapssteen, versterkt de liefde en geeft zelfvertrouwen. Helpt tegen depressie, epilepsie, te hoge bloeddruk, eczeem, nevositeit, nagelbijten, slaapstoornissen. Sterkt de intuïtie.


Maansteen:
Bevordert succes en tevredenheid. Helpt tegen ongeluk, vergiftiging, maagzuur, menstruatiestoornis. Bevordert de zwangerschap en is goed voor de maag. Harmoniseert de hormoonhuishouding.


Magnesiet:
Bevordert de goede stofwisseling. Stimuleert de vochtafdrijving. Sterkt het zenuwstelsel. Tegen artritis, geheugenstoornissen. Versterkt botten en gewrichten. Geeft ontspanning van de geest en bevordert het denkvermogen.


Magnetiet:
Tegen zenuwpijn, aangezichtspijn, gewrichtspijn, gordelroos, hernia, ishias, tennisarm, spit, breuk, nekpijn, onderrugpijn, stijve knieën, ontstekingen. Versterkt de lever en het geheugen. Geeft overtuigingskracht en ontspanning van de geest.


Malachiet:
Helpt bij artritis, artrose, gewrichtspijn en gewrichtsontstekingen, menstruatiestoornissen. Werkt vochtafdrijvend. Sterkt het hart. Heeft een gunstige uitwerking op het gezichtsvermogen. Tegen koliek, kneuzingen, reuma, aambeien.


Mosagaat: Deze steen bevordert de vitaliteit en helpt tegen oorsuizingen. Doorbreekt starheid en helpt bij darmkramp.


Obsidiaan:
Confronteert met de waarheid van het eigen ego. Zet krachten van de geest om in bewuste daadkracht. Beschermd tegen oneerlijkheid. Tegen hoge bloeddruk, ontkalking, verkoudheid, griep, geestelijke vermoeidheid. Geeft ontspanning bij onrust en prikkelbaarheid, goede nachtrust. Deze steen is niet geschikt voor kinderen.


Onyx:
Helpt tegen ongevallen, piekeren, doofheid, oorsuizingen, circulatiestoringen, onrust. Bevordert de concentratie. Maakt ernstig en evenwichtig. Bevordert een gelukkig huwelijk.


Pyriet:
Sterkt het zenuwstelsel. Verhoogt het weerstandsvermogen. Goed voor de luchtwegen.
Sterkt het verstand. Tegen bloedarmoede en koorts ten gevolgen van zweren en abcessen.


Rhodochrosiet:
Kalmeert de onrust en verwarring. Helpt tegen M.S, futloosheiden bij impotentie. Geeft een goede energie doorstroming van de hersenen en luchtwegen. Versterkt het geheugen. Verlicht de pijn bij artrose en artritis.


Rhodoniet:
Schenkt energie. Tegen futloosheid, ziekte van parkinson, prikkelbaarheid. Kalmeert de overdreven reflexen. Versterkt het geheugen. Leert positief denken. Verlicht kramppijnen. Regelt cholesterol en verlaagt de bloeddruk.


Robijn:
Verdrijft melangolie. Voorkomt miskramen. Helpt tegen vermoeidheid en pijn. Geeft kracht en moed. Bevordert de wilskracht. Versterkt het ego en het hart.

(Deze steen is niet geschikt voor driftige of gejaagde mensen.)


Rookkwarts:
Bevordert de concentratie. Maakt standvastig in het nemen van beslissingen. Werkt kalmerend bij het stoppen met roken. Tegen depressie, pijnen, somberheid, onrust. Versterkt de aardkracht, gehoor, zenuwstelsel, wilskracht.


Rozenkwarts: Bevordert de liefde en de kunst, geestelijke groei, ontvankelijkheid en het scheppend denken. Maakt creatief. Helpt bij heimwee, verliefd worden.
Verzacht het gevoelsleven. Helpt tegen verbittering, angsten, buikkrampen, duizeligheid. Versterkt de darmen. Een goede steen voor kinderen.


Rutielkwarts:
Goed voor de luchtwegen en de longen. Helpt bij een vastzittende hoest. Tegen bronchitis. Bevordert de daadkracht.


Saffier:
Bevordert oprechtheid en trouw. Versterkt de intuïtie en de luchtwegen. Geeft gemoedsrust. Goed voor de ogen en het hart. Tegen astma, bloedingen, bloeduitstortingen.
Weert negatieve invloeden.


Sodaliet:
Helpt bij het kalmeren en tegen te hoge bloeddruk. Bevordert trouw. Verdiept de intuïtie en de innerlijke vrede. Tegen oorsuizen, duizeligheid, geestelijke vermoeidheid, onrust, angsten, prikkelbaarheid. Geeft zelvertrouwen en standvastigheid.


Tijgeroog:
Bevordert het zelfvertrouwen. Verwarmt, ontkrampt en helpt tegen astma en verkoudheid. Bevordert het verantwoordelijkheids gevoel. Beschermt tegen jaloezie en negativiteit van anderen.


Toermalijnkwarts:
Bevordert vriendschap, zelfvertrouwen, concentratie. Helpt tegen vallen en struikelen, duizeligheid, zenuwachtigheid, infectie, verdriet, de ziekte van menière en in het bijzonder bij hyperventilatie.


Turkoois:
Deze steen verkleurt bij ziekte en gevaar, versterkt de goede smaak, geeft geluk, maakt tevreden, weert de boze blik. Is goed voor de lever, nieren en bevordert de daadkracht. Helpt tegen opvliegers. Helpt bij het verwerken van negatieve ervaringen, trekt het goede aan.


Unakiet:
Tegen infecties, wilszwakte. Werkt aardend en ontgiftend. Goedvoor de bronchiën. Geeft veel energie bij het consequent dragen. Versterkt de lever en de maag.


Valkenoog:
Helpt tegen ademnood door verkeerde ademhaling. Bevordert de wilskracht en het zelfvertrouwen. Beschermt tegen negativiteit. Is goed voor de luchtwegen. Tegen angst, pijn en oogaandoeningen.


Zoisiet:
Tegen buikkrampen.


Zonnesteen:
Tegen rugklachten. Sterkt het hart, de ogen en de nieren. Helpt tegen somberheid en zwaarmoedigheid, bloedarmoede. Geeft nieuwe levenskracht. Stimuleert de lever. Helpt bij menstruatiestoornis.